Skąd organizm pozyskuje energię do pracy mięśni.

trening

Podczas aktywności fizycznej organizm czerpie energię z kilku źródeł. Są to węglowodany, białka i tłuszcze. W procesie różnych przemian biochemicznych tych składników powstaje wysokoenergetyczny substrat jakim jest ATP (adenozynotrifosforan), który jest swego rodzaju bombą energetyczną. Energia z tego substratu jest uwalniana poprzez rozerwanie wiązania (ATP posiada 3 wiązania wysokoenergetyczne, stąd jego nazwa) za pomocą wody. Zachodzi zjawisko zwane hydrolizą.

ATP wraz z fosfokreatyną tworzy fosfagen, który znajduje się wewnątrz naszych komórek. Fosfokreatyna jest źródłem energii wykorzystywanym w procesie resyntezy, czyli odbudowy ATP w warunkach beztlenowych. Ilość fosfokreatyny jednak w naszych mięśniach jest dosyć mała, więc mechanizm ten jest mało wydajny. Dlatego kolejno do resyntezy ATP wykorzystywane są węglowodany, tłuszcze i białka. Taka sytuacja następuje podczas krótkiego i maksymalnego wysiłku jak podniesienie sztangi.

ATP możemy pozyskać po pierwsze z węglowodanów, a konkretnie glukozy wychwytywanej z krwi, oraz wewnątrzustrojowych zasobów glikogenu zgromadzonego w mięśniach i glikogenu wątrobowego. Z zasobów węglowodanowych energię można wykorzystywać w środowisku tlenowym (tzw. glikoliza tlenowa przy niskiej intensywności wysiłku) oraz w środowisku beztlenowym (glikoliza beztlenowa przy wysokiej intensywności wysiłku). Taka sytuacja zachodzi po kilku sekundach trwania wysiłku, np. sprint na 100 metrów (wysoka intensywność, warunki beztlenowe – glikoliza beztlenowa).

Podczas wysokiej intensywności treningu w organizmie przeważają procesy beztlenowe, jednak nie jesteśmy w stanie długo prowadzić takiego treningu. W procesach beztlenowych glukoza spala się tylko częściowo, a efektem ubocznym tego spalania jest kwas mlekowy, który powoduje nasze zmęczenie. W warunkach tlenowych, czyli przy mniejszej intensywności wysiłku cukry spalają się całkowicie i wytwarza dużo więcej ATP, więc wysiłek na poziomie tlenowym może trwać o wiele dłużej.

Aby wysiłek mógł trwać dłużej, dopiero po wykorzystaniu wszystkich zasobów węglowodanowych kolejnym źródłem energii stają się WTK (wolne kwasy tłuszczowe). Tłuszcze w organizmie człowieka znajdują się w mięśniach i innych narządach, ale głównie w podskórnej tkance tłuszczowej. Aby organizm mógł czerpać z tkanki tłuszczowej muszą panować warunki tlenowe. WTK transportowane są przez L-karnityne do organellum komórkowego jakim są mitochondria, gdzie przy pomocy tlenu następuje ich spalanie. Wydajność energetyczna tłuszczy jest największa. Warto w tym momencie przypomnieć że przy spaleniu 1 g tłuszczu uwalnia się energia o wartości 9 kcal, natomiast przy spalaniu białek i węglowodanów są to 4 kcal. Najkorzystniejsze warunki do spalania tkanki tłuszczowej panują przy dłuższym wysiłku o niskiej bądź średniej intensywności. Dlatego faktem jest, że spalanie tłuszczów następuje po około pół godziny, dopiero po wykorzystaniu zasobów węglowodanowych.

Jednak nawet tłuszcze nie mogą być spalane w nieskończoność, 3 godzinny trening na orbitreku nie spowoduje, że będziemy spalać tłuszcz przez 2,5 godziny. Niestety choćbyśmy bardzo chcieli, w pewnym momencie, po około godziny spalania tkanki tłuszczowej, dochodzi to utleniania białek mięśniowych, czego powinniśmy unikać.

Poznanie tej zależności ma duże znaczenie dla osób, które chcą spalić tkankę tłuszczową, Szybkie i intensywne treningi nie przyczynią się do spalenia tłuszczu a jedynie zgromadzonego w organizmie glikogenu.

Przeczytaj również:

Podstawowa przemiana materii (PPM) co to jest.

Każdy żywy organizm ma określone potrzeby energetyczne aby przeżyć. W przeciwieństwie do roślin, energii nie jesteśmy w stanie pobrać z promieni słonecznych. Organizmy zwierzęce zatem ...

Czym się nawadniać przed biegiem?

Podczas ostatnich zawodów nasunął się problem odpowiedniego nawadniania przed startem. Ponieważ istnieje kilka rodzai napojów, którymi staramy się nawadniać, powinniśmy zapoznać się z każdym z ...

Fizjologiczne uwarunkowania głodu i sytości.

Głód i apetyt to dwie różne rzeczy i nie jest regułą, że występują razem. Bywa tak, że jesteśmy głodni ale nie mamy apetytu i na ...

comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *